אדריכלות ירוקה היא אדריכלות המתמקדת בהפחתת הנזק הנגרם לסביבה בתהליך הבנייה, תוך שימת דגש על שמירה על איכות הסביבה ועל שימור אנרגיה. אדריכלות ירוקה מתחילה למעשה כבר משלב תכנון המבנה, וכוללת שימוש במספר עקרונות מנחים, בהם: העמדה נכונה של המבנה, שימוש נכון באור ואוורור טבעיים, ניצול נבון של מי גשמים, שימוש בחומרי בנייה ירוקים, ושימוש בשיטות בנייה ירוקות הכוללות צמצום כמויות פסולת הבניין ושימוש בחומרים מתכלים או חומרים הניתנים למחזור.

עקרונות האדריכלות הירוקה

המודעות ההולכת וגוברת לשמירה על איכות הסביבה והגנה על משאבי הטבע המתכלים הביאה להתפתחות ולהתקדמות משמעותית גם בתחום האדריכלות, ויצרה למעשה תחום חדש של אדריכלות ההולך ונעשה נפוץ יותר ויותר הנקרא אדריכלות ירוקה. אדריכלות ירוקה עושה שימוש בידע ובטכנולוגיות הקיימים כיום מתחומים שונים של שמירת הסביבה (כמו למשל מחזור חומרים, אנרגיה ירוקה ועוד) וזאת כדי לצמצם את מידת השפעתם השלילית של תהליכי הבנייה והמבנים עצמם על הסביבה, ובנוסף כדי ליצור סביבה בריאה ובת קיימא המסוגלת לענות גם על צורכי הדורות הבאים. במילים אחרות: אדריכלות ירוקה היא אדריכלות המתחשבת בצורכי המשתמש תוך הגנה על הסביבה.

עקרונות האדריכלות הירוקה מתבססים על מספר פרמטרים הנלקחים בחשבון עוד בשלבי התכנון, בהם: תנאי מזג האוויר, מבנה טופוגרפי, כיוון תנועת השמש והרוחות וכדומה, תוך התייחסות למרכיבים כמו צפיפות הבנייה, צריכת אנרגיה, שימוש בחומרי בנייה ירוקים, ניהול אתר הבנייה ועוד.

יתרונות האדריכלות הירוקה

למרות שלאדריכלות ירוקה יצא שם של תהליך יקר, למעשה עלות ההשקעה אינה גבוהה בהרבה יחסית לבנייה רגילה. הניצול המושכל של המשאבים הטבעיים כמו האור והרוח, מביאים לחיסכון משמעותי בצריכת האנרגיה של המבנה. כמו כן, השימוש במתקנים ואביזרים ירוקים כמו למשל מתקן למחזור מים, שימוש בקולטני שמש, בידוד יעיל וכדומה, מביאים לירידה משמעותית בהוצאות התפעול של המבנה. כל זאת כמובן לצד היתרון הסביבתי המרכזי שהוא שמירה על האיזון האקולוגי, מבלי לוותר על איכות החיים והנוחות של הדיירים.

הכל מתחיל בתכנון נכון

אחד מהעקרונות המרכזיים של אדריכלות ירוקה מתייחס לתכנון נבון של המבנה, ובאופן ספציפי- להעמדת המבנה. ההעמדה של המבנה תתבצע בהתאם למבנה הטופוגרפי של האתר תוך התחשבות בנתונים סביבתיים כמו צמחייה קיימת ומבנים סמוכים. כמו כן, תתבסס העמדת המבנה על מחזוריות תנועת השמש וניצולה המלא לצורך ניצול מקסימלי של האור הטבעי לצורך חיסכון באנרגיה לצורכי תאורה. בנוסף, חשיפה נכונה לשמש תאפשר את חימום הבית באופן טבעי בחודשי החורף ותחסוך הוצאות אנרגיה על חימום חשמלי.

בנוסף, מבנה הנבנה לפי עקרונות של אדריכלות ירוקה יאוורר באופן טבעי באמצעות הרוח על ידי קביעת הפתחים והחלונות לכיוון הרצוי, בהתאם למשטר הרוחות וכיווני הרוחות במקום. כל אלו כמובן דורשים תהליך של מחקר מעמיק של תנאי השטח.

אדריכלות ירוקה לוקחת בחשבון גם את נושא שמירת האנרגיה בתוך הבית, זאת באמצעות בידוד תרמי מוצלח לקירות הבית, לגג ולפתחים. הבידוד מונע מהחום לברוח בחורף ובקיץ ימנע מהחום לחדור פנימה וישמור את חללי הבית קרירים. בידוד נכון מתבצע לרוב באמצעות חומרי בידוד שונים המותקנים בקירות המבנה, בחלונות ובגג ובשילוב נכון ביניהם.

אדריכלות ירוקה כוללת שימוש בטכנולוגיות ירוקות ומתקנים שונים המסייעים לשימור אנרגיה ולחסכון בשימוש במשאבים, כמו למשל: תכנון מערכות לאיסוף ואגירת מי גשמים לצורך השקיית הגינה, שימוש במערכות השקיה אוטומטיות, שימוש בקולטני אנרגיה סולארית, מערכות בקרת תאורה, מערכות קירור ואוורור חסכוניות ועוד.

לסיום, אדריכלות ירוקה מתחשבת בתהליכי הבנייה ונוקטת צעדים לצמצום הפגיעה בסביבה כמו למשל: מניעה בפגיעה בצמחייה ובעצים קיימים, הקטנת פסולת הבנייה על ידי חישוב מראש של כמויות החומרים, שימוש בחומרי בנייה ירוקים כמו צבעים וציפויים לא רעילים, חומרים ממוחזרים, חומרי בנייה מקומיים ועוד.

תחום האדריכלות הירוקה נמצא כיום במגמת התפתחות והתרחבות ויותר ויותר משרדי אדריכלים, מצטרפים למגמה סביבתית זו. מי שרוצה לתכנן מבנה באופן המונע פגיעה בסביבה יכול לפנות לאחד ממשרדי האדריכלות הרבים המתמחים בנושא.