אופניים חשמליות הן אופניים שאליהם מחובר מנוע חשמלי בהספק נמוך יחסית של 250 עד 750 וואט לכל היותר וכתלות בדגם, הרוכב יכול להשתמש בדוושות על מנת לנוע, או לרכב באמצעות המנוע החשמלי בלבד. תכונות אלו מאפשרות לאופניים החשמליים לנוע במהירות שבין 20 ל – 40 קמ"ש, אך דגמים מסוימים בעלי הספק של 1000 וואט יכולים להגיע גם למהירות של 60 ואף 70 קמ"ש.

אופניים חשמליות מהירות בישראל ומשחקי חתול ועכבר

המצב בארץ בנוגע לאופניים חשמליות הוא בעייתי משהו מכיוון שהתקנות שגובשו לאחרונה במשרד התחבורה ונכנסו לתוקף החל מספטמבר 2014, מגבילות את השימוש בהן באופן הבא :

  • הספק המנוע צריך להיות של 250 וואט או פחות
  • המהירות המקסימאלית לא יכולה לעבור את ה – 25 קמ"ש ואם המנוע יגיע למהירות גבוהה יותר, הוא יושבת באופן אוטומטי
  • באופניים חייב להיות פנס ופעמון, אורות קדמיים ואחוריים
  • מתאפשר שימוש במצערת לתחילת הנסיעה בלבד (עד לשש קמ"ש)
  • הרוכב חייב להשתמש בדוושות על מנת לנוע
  • בנוסף לזאת, האופניים חייבות לעמוד בתו תקן ישראלי או אירופאי
  • הרוכב עצמו חייב להיות מעל גיל 14 ולחבוש קסדה

יש לשים לב שתקנות אלו מתייחסות אל אופניים חשמליות בלבד ולא כלי רכב חשמליים אחרים, ובראשם קורקינטים חשמליים שאף הם פופולאריים במיוחד כיום (בעיקר בקרב ילדים). אלו צפויים להיות מוסדרים בחוק רק בסוף 2015…

באופן אבסורדי משהו, כאשר ילד שגילו מתחת לגיל 12 רוכב על אופניים חשמליות, לא ניתן להעמידו לדין מכיוון שהוא לא עומד בסף גיל האחריות הפלילית, ולכן מודים באגף התנועה במשטרה שהם אינם אוכפים כמעט את החוק הקיים.

מצד שני, המשטרה כן מסוגלת ואף מחרימה אופניים חשמליות שאינן עומדות בתקן מן החנויות עצמן, אך מכיוון שהיום אין בידה מספיק כוח אדם לעשות זאת, בעתיד היא מתכוונת לשתף פעולה עם פקחי הרשויות המקומיות ואפילו פקחים של משרד התחבורה, הכלכלה ומכון התקנים הישראלי.

כמובן שהחנויות עצמן לא נשארות חייבות ולעיתים מוכרות אופניים שכביכול עומדות בתקנים, אבל למעשה מדובר באופניים "משופצרות" ששודרגו למהירות גבוהה יותר לאחר שיובאו לארץ או נכנסו אליה באמצעות כל מיני "קומבינות". במקרים כאלו גם המחיר עולה בהתאם, ואם אופניים חשמליות רגילות עולות בין 3500 ש"ח ל – 6000 ש"ח, הרי שאלו יכולות להגיע במקרים מסוימים גם למחיר של מעל 7,000 ש"ח.

כאשר יש ספק לגבי עמידות האופניים בתקנים, מומלץ להתייעץ עם חנויות האופניים הוותיקות בארץ. לדוגמת –  אופניים חשמליות הובי ניטרו.

החדשות הרעות כאן מתבטאות לא רק במחיר, אלא גם בכך שמכיוון שהאופניים לא תוכננו לעמוד בעומס של מנוע ובדרך כלל גם מצבר גדול יותר, הן מאוזנות פחות ולכן מסוכנות אפילו יותר.

(הכתבה מיומן החדשות של ערוץ אחד צולמה לפני חידוש הוראות השעה)

אופניים חשמליות מתקפלות

קטגוריה נוספת של אופניים חשמליות היא אופניים חשמליות מתקפלות שהיתרון הברור מאילו שלהן הוא שניתן לנייד אותם ממקום למקום באוטו פרטי או אפילו ברכבת (למרות שאפשר גם לנייד אופנים רגילות,זה לא תמיד נוח ובכל מקרה יש מגבלה לשעות שאינן שעות העומס). בנוסף לזאת, אפשר להכניס אותן לבית יחסית בקלות וכך להימנע מגנבי האופניים שאוהבים לארוב בכל פינה כיום.

מכיוון שמבחר הדגמים שהם גם חשמליים וגם מתקפלים המיובאים לארץ הוא מצומצם יחסית ולכן בדרך כלל מדובר באופניים מתקפלים שהוסבו לאופניים חשמליים, לעיתים רצוי להתחיל עם אופניים מתקפלים רגילים מאלומיניום שמחירים הוא באזור ה – 1000 ש"ח ורק לאחר מכן לחשוב האם להשתדרג (כל עוד תעמדו בדרישות התקן כמובן). בנוסף, קחו בחשבון שהתאוצה של אופניים כאלו היא חדה מאוד ולכן הם פחות מתאימים לרכיבה במקומות צפופים ובמיוחד רחובות הערים בארץ שלא נחשבים לידידותיים במיוחד.