ישראל נחשבת למעצמה של בטון ומסורת הבנייה בארץ אף מעודדת בנייה של בתים עם יסודות איתנים (במיוחד בשנים האחרונות בהתאם לתקן תמ"א 38 כנגד רעידות אדמה). לכן, זה אולי מעט מפתיע שבכל זאת אפשר למצוא לאחרונה ביקוש הולך וגדל לבניית בתי עץ, לא בהכרח בתוך בתי מגורי קבע, אלא גם בתור בתי נופש עונתיים ואקזוטיים מחוץ לאזור המרכז.

לעץ יש כמובן יתרון עצום מבחינה דקורטיבית ואי אפשר להתעלם מהמראה של בית עץ אלגנטי המשרה תחושה אותנטית ומיוחדת של חיבור עם הארץ והאדמה – על אחת כמה וכמה במדינה כמו שלנו בה עדיין לא מדובר במחזה נפוץ מדי…

יתרון אחר שלא תמיד מודעים אליו הוא החיסכון האנרגטי שבמגורים בבית עץ והעובדה שהוא מבודד בצורה טובה יותר מסביבתו. הדבר נכון במיוחד לתקופת הקיץ, אז קריר בו יותר מאשר בחוץ.

אגב, אולי תופתעו לדעת שבמדינות בהן העץ הוא מוצר גלם עתיק ומוכר, כגון ארה"ב אוסטרליה ואפילו רוסיה, לא פחות מ – 90% מן הבתים בנויים מעץ.

מגורים בתוך בית מעץ: בואו ננפץ כמה מיתוסים

רבים מן האנשים החושבים לראשונה על מגורים בתוך בית, חוששים ובצדק מפני שתי סכנות עיקריות : "אכילה" של העץ מבפנים על ידי מזיקים (כפי שאכן קורה עם דלתות עץ בלא מעט בתים) ושרפה שעשויה חס וחלילה להתלקח ולהפוך את בית העץ למלכודת מסוכנת.

נתחיל בכך שרוב העצים המיועדים לבניית בתי עץ ומגיעים לארץ עוברים תהליך יסודי של איטום בלחץ אוויר גבוה והנקבובית שלהם נאטמות לא רק מפני מזיקים, אלא גם מפני פגעי מזג האוויר ואפילו עובש.שנית, המזיקים מעבר לים כגון הטרמיטים הם הרבה יותר מסוכנים לעץ מאשר המזיקים שיש בארצנו, ולכן אפילו אם האיטום עצמו היה פחות טוב, ההשוואה איננה במקומה.

בנוגע לסכנת השרפה שנראית מוחשית יותר, גם כאן רוב העצים עוברים תהליך שמגן עליהם מפני התלקחות הודות לצביעה בחומר המונע בעירה ולרוב נעשה גם חיפוי פנימי בגבס אדום החסין מאוד לאש. ואם כל זה לא מספיק, הרי שכחלק מעיצוב הבית, מותקנים גם מטפים עם חומר כיבוי במספר פינות מבלי לפגוע בדקורציה שלו.

מיתוס נוסף שיש לנפץ הוא שחלק מהאנשים סוברים בטעות שהעץ הוא חומר שמגע עם מים עלול לשנות את הצורה שלו ולעוות אותה, אך למען האמת, מדובר דווקא בחומר הרבה יותר גמיש מכפי שניתן לחשוב, וגם אם חודרים אליו מעט מים, הוא "מתנפח" לכל היותר במספר מילימטרים ולאחר מכן חוזר לצורתו הקודמת.  יתרה מזאת, במדינה כמו ישראל בה כמויות הגשמים אינן גבוהות במיוחד בלאו הכי, אין בדרך כלל סכנה שהעץ יירקב בשל הצפה, אלא אם כן קיימת בעיה קונקרטית במערכת הניקוז במקום.

לסיום, חשוב לדעת שבאמצעות תכנון נכון של יסודות הבית והתחשבות בגמישות הרבה של העץ כפי שתיארנו אותה, הוא למעשה עמיד לרעידות אדמה ממש כמו בתי בטון. למעשה, הסכנה שבית עץ יקרוס על יושביו היא פחותה לעומת בתים אחרים שלא עומדים בסטנדרטים מודרניים (כאמור, תמ"א 38 וכו').

היתרונות של בניית בתים מעץ

חיסכון באנרגיה ותחזוקה מינימלית  – בבתי עץ יש בידוד תרמי טוב יותר מאשר בבית בלוקים. בתי העץ מבודדים היטב מפני חום וקור ולכן השימוש במזגנים לחימום ולקירור מועט וכך חוסכים באנרגיה.אין בעיות רטיבות וטחב – בתי עץ דורשים תחזוקה מינימלית. הם עוברים תהליך שמגן עליהם ממזיקים, ריקבון, יובש ורטיבות ולכן מספיק לצבוע אותם אחת לכמה שנים.

בנייה אקולוגית ובטוחה –  בניית בית מעץ משתמשת בחומרים מהטבע ובדרך זו מונעת ייצור מזהם ובזבוז של מים.

בניית ממ"ד – אפילו ממ"ד ישתלב נהדר בבית עץ . הממ"ד מוקף בעץ ומשתלב בעיצוב הכללי של הבית.

יתרון ברעידות אדמה  – הגמישות של בתי עץ מקטינה את סכנת ההתמוטטות במקרה של רעידת אדמה.

גודל קירות וחוזק בניה – בניית בתי עץ אפשרית גם לגובה. צריך רק לתכנן נכון את קונסטרוקציית הקיר ולהשתמש בחומרים איכותיים ואז הבית יעמוד בעומס של גגות או של קומות נוספות, בדיוק כמו בבניה רגילה.

כמה עולה לבנות בית מעץ  – עלות בניית בית עץ מתחיל בסכום של 3300 ש”ח למ”ר גמר מלא. עלות החומרים ועלות הבנייה זולות יותר.אז כמה עולה בית מעץ – תכפילו את שטח הדירה בסכום למ"ר וזהו מחיר הבית.

עמידות באש  – השילוב של הטיפול המיוחד שעובר העץ לבנייה יחד עם לוחות הגבס שמשמשים כחיפוי פנימי ודרישות התקן הגבוהות של עמידות באש מבטיחים לבית מעץ עמידות באש.

בניה מהירה
 – הזמן הממוצע לבניית בית מעץ קצר באופן משמעותי משל בנייה רגילה. אפשר לסיים את כל התהליך תוך 3 עד 5 חודשים. במידה וקונים בית מוכן מעץ, בונים אותו במפעל וכשהוא מוכן, מביאים אותו עם מנוף לשטח שלכם ונשאר רק לחבר מים וחשמל.

הוזלת שכר דירה
 – זמן הבניה הקצר מוזיל את עלויות השכירות, שצריך לשלם עבור דירה בתקופת הבניה, לעומת שכירות שצריך לשלם בתקופה של בניה רגילה.

בנייה קלה
 – בניית בתים מעץ במפעלים מונעת את פסולת הבטון והלכלוך בגינה,. גם הרעש נחסך מהדיירים ואין צורך לחכות זמן רב לקבלת הבית.

תחושה של חמימות וכיף
 – בית עץ משרה אוירה נינוחה ונעימה על יושביו.

השתלבות בנוף
 – אוהבי הטבע ותחושת החופש יהנו מהתחושה של הקרבה לטבע והשתלבות בית העץ, העשוי מחומרים טבעיים, יחד עם הטבע והנוף שבאזור הבית.

בית עץ: מחירים וכמה זה עולה בכלל?

בניה בעץ מוגדרת בתור בניה קלה ולכן היא עושה שימוש בחומרי גלם קלים יותר, מה שמפחית מן הסתם את הפגיעה בסביבה, יצירת הפסולת פליטת המזהמים וכיוצא בזאת. לפיכך, בגדול, בניית בית עץ היא זולה יותר מבניית בית רגיל. עם זאת, הביקוש לבתים שכאלו עדיין אינו גבוה מאוד, ולכן מי שמתכנן לבנות בית עץ בתור השקעה, צריך להיעזר בסבלנות או לחשוב בכיוון אחר של השכרת הבית בתור צימר לטווחים קצרים יחסית או בית נופש עונתי לתקופה ממושכת יותר במקום להעמיד אותו רק בתוך לוח בתי עץ למכירה ולחכות למזלו הטוב (אלא אם כן מיקומו של הבית הוא אטרקטיבי במיוחד)…

רשימת חברות בנייה בעץ המציעות גם בניית בתי עץ (בתחתית).