מים אפורים הם מים שאין בהם הפרשות של בני אדם ולכן ניתן לעשות בהם שימוש חוזר לצרכי חיים מסוימים כגון שטיפת רצפות, הדחת האסלה או השקייה של גינה אקולוגית . למרות שבארץ נעשה שימוש נרחב במים אפורים לצרכי חקלאות, מי שמעוניין לעשות בהם שימוש ביתי צריך להצטייד במערכת מתאימה לשימוש פרטי אשר בדרך כלל כוללת פתרונות שונים לטיהור המים כגון מסנן חול או קרינת UV המשמידה את החיידקים במים.
במים אלו ניתן לעשות שימוש חוזר לצרכי הדחה, שטיפת רצפות והשקיה של צמחי נוי, אך הם אינם טובים לשתייה או לרחצה. כמו כן, יש להבדיל את המים האפורים ממי הביוב המכונים "מים שחורים" ולא כל מערכות המיחזור הביתיות מסוגלות להתמודד איתן.
מתקני התפלה בישראל והפוטנציאל של מיחזור מים אפורים
בישראל נוצר מצב מעט אבסורדי שבו נעשה שימוש נרחב במים אפורים בתחום החקלאות, אך משרד הבריאות אינו מתלהב משימוש במים ממוחזרים לצרכים ביתיים מכיוון שאם תהליך הסינון אינו מבוצע בקפדנות, עלולים להישאר במים מיקרואורגניזמים העלולים להיות מסוכנים לאדם. לכן מי שמעוניין לחסוך בהוצאות המים ולשמור על הסביבה, נאלץ להשתמש במערכות הנמכרות בשוק הפרטי.
כמו כן, בישראל קיימים מספר מתקני התפלה למי ים באילת, אשקלון, פלמחים חדרה ושורק וישראל נחשבת למעצמה בכל הקשור להתפלת מים. עם זאת, גורמים שונים כגון "הקואליציה למחזור מים אפורים בישראל" סבורים כי עד שנת 2050 יידרשו לא פחות מ- 15 מתקני התפלה שונים עבור אוכלוסיה של כ – 15 מיליון איש וכ באמצעות מיחזור מים אפורים נרחב יותר, יהיה אפשר לחסוך הקמה של מתקן אחד או שניים, וזאת מכיוון שתהליך ההתפלה הוא בזבזני יותר באנרגיה (גם את ההתפלה עצמה יעילה, עדיין יש צורך לשנע את המים).
באיזו מערכת מים אפורים לבחור?
למרות גודלו הקטן יחסית של השוק הישראלי, קיימות בו לא מעט חברות אשר מציעות מערכות טיהור למים אפורים שמחירם נע בין כמה אלפי שקלים ועד למחיר של מעל 10,000 ש"ח. המערכות נבדלות זו מזו בעיקר במספר בני הבית אותו הן אמורות לשרת ומגנון הסינון שלהם. חלק מהמערכות פועלות באמצעות תהליכים פיסקאליים כגון שימוש בקרינת UV להריגת הבקטריות, ואילו מערכות אחרות משתמשות ב – "אגן ירוק", שיטת טיהור טבעית המתבססת על שימוש בצמחים שונים שמפרקים את החומרים המזהמים שנשארו במים לצרכי הגידול שלהם. ברוב המערכות ישנו גם מסנן גס אשר מפריד את המים ממוצקים ששקעו בהם כגון שערות או שאריות מתהליך הכיבוס במכונה.
רוב המערכות מחוברות אל צינורות העודפים של הכיורים, האמבטיות ומכונות הכביסה בבית ומסיטות את המים לסינון על ידי המערכת. לאחר הסינון, המים עוברים שוב דרך משאבה אל תוך הבית או אל חלקים אחרים בחצר לצרכי השקיה (למשל, עבור גינה אקולוגית המבוססת אף היא על חיסכון ושימוש חכם במשאבי הטבע).
מרבית המשווקים של מערכות לטיהור מים אפורים מתגאים בעמידה בתקנים אירופאים כאלו ואחרים, אך כל עוד משרד הבריאות לא יאשר סופית את השימוש במים אפורים, מכון התקנים לא יוכל לאשר גם הוא את התקן הישראלי. מסיבה זו, רצוי לבדוק היטב איזו מערכת מים אפורים בדיוק אתם קונים ומהו המפרט שלה, לדעת מיהו היצרן ולהבין בדיוק על פי איזה מנגנון היא פועלת.