מקור המילה מרקיזה הוא מצרפתית(מרקיז) ולמעשה מדובר בחצאיות ארוכות ועגלגלות אותן היו לובשות נשות המעמד. מאז כמובן זרמו מים רבים בנהר הסיין, אבל המילה נותרה על כנה על מנת לתאר את הצורה הייחודית של המרקיזה שהיא למעשה סוג של סוכך בעל שטח הצללה מוגבל בצורת רבע מעגל.
מרקיזה למרפסת או לבית
מרבית המרקיזות כיום הן מרקיזות למרפסת קטנה, אם כי ניתן גם להציב אותן מעל חלונות לדקורציה או אדניות פרחים שדורשים צל.
המשותף לכל המרקיזות והמאפיין הבולט ביותר שלהן מעבר לצורתן המיוחדת הוא שהשלד ממנו הן בנויות עשוי מסדרה של זרועות הפרוסות כמעין מניפה במצב הפתיחה המלא. במידה והמרקיזה היא מרקיזה מתקפלת, הרי שניתן לפתוח ולסגור את "המניפה" ובכך לשלוט בגודל האזור המוצל, מה שיכול להתאים במיוחד למרפסות
הבד שמרכיב את הכיסוי של המרקיזה הוא בדרך כלל שמשונית או דראלון. השמשונית היא המצאה כחול לבן שמיוצרת בקיבוץ העוגן ולכן מתאימה מאוד לימי השמש המרובים שיש לנו כאן בארץ. לעומת זאת, הדראלון הוא בד תפור ולפיכך האטימות שלו למים אינה מושלמת. מצד שני, מבחר הצבעים בו הוא מגיע הוא רחב יותר, כך שמבחינה דקורטיבית עשויה להיות לו עדיפות.
מרקיזה חשמלית
סוג נוסף של מרקיזה היא מרקיזה חשמלית. מדובר במרקיזה המסוגלת להתקפל כלפי פנים באמצעות מנגנון חשמלי מיוחד הנמצא בתוך צינור ואפשר להפעילו דרך כפתור הפעלה בתוך המבנה או שלט רחוק, כך שאין מגבלה על המקום בו מותקנת המרקיזה. פתרון זה חוסך את הצורך להשתמש בחבל וגלגלת באופן ידני.
אפשר אף ליצור מבנים מורכבים של סוככים המחוברים למרקיזות על מנת להגדיל את שטח היציאה של המרקיזה, אך מבלי לוותר על האפשרות לקפל אותה (לכן המנוע בדרך כלל יהיה ממוקם מתחת למרקיזה ולא מתחת לסוכך).
קרדיט לתמונה – אתר צללית
התקנה ומחיר
את רוב המרקיזות שאינן נתמכות על ידי סוכך נוסף אפשר להתקין עד שטח יציאה של 1.5 מטר (שטח זה מוגבל בהתאם לרדיוס של המעגל). מחירה של מרקיזה בסיסית לא חשמלית עומד על בין 400 ל – 700 ש"ח. אם המרקיזה היא חשמלית, המחיר כבר קופץ לכמה אלפי שקלים, ואם מדובר במרקיזה עם מבנה תומך ויציאה גדולה יותר (נניח, 3 מטר), המחיר יכול גם להגיע ל – 4,300 ש"ח.
בשל הבדלי המחירים הללו, רצוי מאוד לבחון מהם הצרכים האמיתיים שלכם והאם אתם בהכרח צריכים לרכוש את המרקיזה היקרה ביותר.