פרגולות נחשבת לפתרון הצללה פופולארי ביותר בארצנו בה אנחנו חשופים לקרינת שמש חזקה מספר גבוה מאוד של ימים בשנה. בשונה מסוכך שהוא בדרך כלל מוגבל בגודלו ומצל על שטח קטן יחסית, פרגולה היא מבנה מסיבי הנשען בדרך כלל על שני עמודים, אם כי באמצעות תכנון הנדסי נכון אפשר גם ליצור פרגולות תלויות באמצעות כבלים ממתכת. תכונות אלו גורמות לכך שאנשים רבים מעדיפים להקים פרגולות למרפסת על פני השקעה בסוכך למרות שאת האחרון אפשר לפתוח ולסגור.

בגדול, השוק הישראלי נחלק לשניים : אלו המעדיפים פרגולות מעץ ולעומתם אלו שמעדיפים פרגולות מאלומיניום.

מחירי פרגולות ורשימת ספקים


חנן זנגר (נווה זיו)
בית וגן – הכול מעץ (טבריה)
קבוצת ברק (צ'ק פוסט חיפה)

הגג שלי (ירושלים)
עץ וצל (מישור אדומים)
Wood Design (ירושלים)
ידי אומן (מודיעין)

פרגודק

אלונים אור ששון בע"מ
סככות הדרום
עץ ועצה – סניף בילו

מחיר למ"ר, שלד בלבד : החל מ – 350 ש"ח לעץ פיני מחוטא ועד ל – 1600 ש"ח למ"ר לעץ רב שכבתי

מחירי הצללה למ"ר - החל מ – 150 ש"ח להצללת קורות עץ ועד ל – 650 ש"ח להצללה עם רעפי שינגלס

כמו כן, יש לשים לב שפרגולה שאינה צמודה לבית, פרגולה תלויה או על קרקע לא מרוצפת דורשת תוספת שבין 15% ל – 30% למחיר

פרגולות אלומיניום :

מחיר התקנת שלד של פרגולת אלומיניום נע בין 690 ש"ח ל – 1200 ₪ כולל שלד ותריסים. אם הפרגולה היא חשמלית, המחיר מתחיל בערך ב- 1000 ₪ ויכול לטפס עד ל – 1600 ₪.

פרגולות מאלומיניום

פרגולות אלומיניום הן פיתרון חדש יחסית שנכנס אל השוק בשנים האחרונות ומאפשר ליהנות מהיתרונות של סוככים עם שטח הכיסוי הנרחב והמבנה המיוחד של הפרגולות. הפרגולה כוללת לרוב שלד מאלומיניום אל חלד עם גג מבד קשיח (כגון PVC) או תריס הבנוי שלבים שלבים. כמו כן, אין מגבלה על הצבע של הפרגולה ואפשר אפילו להשתמש בצבעים המזכירים צבעי עץ טבעי וכך לגרום לפרגולה להיטמע בצורה טובה יותר במראה הטבעי של הסביבה.

בניגוד לעץ, האלומיניום עמיד בפני כל תנאי מזג האוויר ללא חשש לבלאי מואץ או רטיבות, ולכן פרגולות אלומיניום הן ברירת המחדל של מי שלא רוצה להתעסק כלל עם התחזוקה של הפרגולה.

פרגולות עץ

פרגולות עץ הן בעלות מראה טבעי יותר ומסוגלות להשתלב מצוין בחצר או גינה קיימים ולהיטמע בהן. מבחינת סוג העץ, למרות שעץ אורן הוא עדיין העץ הפופולארי ביותר, בשנים האחרונות רואים יותר ויותר פרגולות שעשויות גם מעצים אחרים כמו עץ גושן לבן או עץ סידר שמקורו בקנדה ולו צבע אדמדם. מסיבה זו, פרגולות למרפסת קרקע המוקפות בגינה או צמחיה כלשהי הן לרוב מעצים שונים ולא מאלומיניום לו מראה מתכתי יותר (אם כי כפי שנראה בהמשך, יש גם יוצאי דופן).

ישנה אף אפשרות להשתמש בעץ רב שכבתי באיכות גבוהה שהוא מסיבי יותר ואפשר להקנות לו צורות שונות כגון צורת קשת. שילוב מעניין נוסף הוא סיבי עץ במבוק שמונח כמעין רשת על החלק העליון של הפרגולה ומקנה לה צורה של סוכה.

לעומת זאת, החיסרון העיקרי של פרגולות מעץ הוא שהן דורשות טיפולים שונים כמו למשל מריחת שמן מיוחד לשם ליטוש העץ או צביעה בצבע מיוחד המיועד לעץ. עם זאת, ישנם עצים רגישים יותר ועצים רגישים פחות, ולכן אי אפשר להתחשב רק בצבע העץ והמשקל שלו כאשר מבצעים את הבחירה.

פרגולות חשמליות

פרגולות מאלומיניום יכולות להיות אף פרגולות חשמליות כשהגג הוא למעשה תריס שנפתח ונסגר ממש כמו התריס החשמלי המוכר לנו ובכך מאפשר כניסה מלאה או חלקית של האור. פיתרון אחר הוא כאשר יריעת הכיסוי עצמה נפתחת או נסגרת באופן דומה לאקורדיון. בכל אופן, מכיוון שהמעגל החשמלי עצמו משולב בתוך הפרגולה, אין בעיה לשלוט בה בעזרת שלט רחוק, כך שמדובר בבחירה אידיאלית עבור מי שרוצה להתקין פרגולה בקומות גבוהות  או סובל ממגבלות מסוימות בתנועה.

בניית פרגולה

החל מהראשון באוגוסט 2014, ניתן לבנות פרגולה באישור מהיר, כאשר האזרח צריך להודיע אל הרשות המקומית על הקמת המבנה תוך 45 מסיום העבודה בצירוף של אישור מהנדס. כמו כן, לכל מבנה יש מספר הגבלות נוספות. לדוגמה, בניית פרגולה דורשת ששטחה לא יהיה גדול מ – 50 מ"ר ושהיא תוקם על גג המבנה או הקרקע בלבד. בנוסף לזאת, כל ראשות מקומית רשאית לחוקק שורה של תקנות מרחביות משלה. לדוגמה, עיריית תל אביב הייתה אחת מהראשונות שפרסמה קובץ של "המסלול המהיר לבניית פרגולה" (או כפי שהיא קוראת לה, מצללה).